Bouwen
Een terrarium bouwen
Inleiding
Voordat je een terrarium gaat bouwen moet je eerst over een paar dingen hebben nagedacht:
- Welk soort reptiel je erin gaat huisvesten;
- Hoeveel ruimte het reptiel nodig heeft;
- Het klimaat waarin het reptiel leeft;
- De stevigheid van het terrarium dat het reptiel nodig heeft;
Als je over deze dingen hebt nagedacht kun je aan de slag. Er moeten bouwtekeningen gemaakt worden en de maten van het terrarium moeten bekend zijn. De bouwtekeningen hoeven niet precies getekend te zijn, simpele schetsen met maten zijn al genoeg.
Aan de slag
Als je de bouwtekeningen klaar hebt, kun je naar de winkel om de materialen te gaan kopen, denk bijvoorbeeld aan:
- Glas;
- Hout (betonplex, MDF, merantie-multiplex, underlayment);
- Ventilatieroosters;
- Fittingen;
- Tempex.
Ik zal verdere uitleg geven over het bouwen van een houten terrarium. Eerst wat uitleg over de verschillende soorten hout en de voor en nadelen ervan:
Betonplex: Dit is erg stevig en goed waterdicht, ideaal hout zou je dus zeggen want het oogt ook nog eens mooi. Helaas zijn er ook nadelen, dit hout is erg zwaar en zeer prijzig.
MDF: Dit is een samengeperste houtsoort en daarom niet goed waterbestendig. Als je dit hout wilt gebruiken (bijv. bij een woestijn terrarium) dient het eerst voorbewerkt te worden met een grondverf, als er water op dit hout komt gaat het namelijk uitzetten en dat moet juist voorkomen worden. Voordelen zijn wel dat dit hout erg licht is en ook goedkoop.
Merantie-multiplex: Dit hout is erg stevig en goed waterbestendig. Je kunt dit krijgen in verschillende diktes. Nadeel is wel dat dit hout weer erg prijzig is.
Underlayment: Dit is redelijk watervast maar als het langere tijd vochtig is zal dit gaat schimmelen. En het hout dient afgewerkt te worden omdat het erg ruw is. Wel is het erg goedkoop.
Als je het gewenste soort hout hebt uitgezocht, alles op maat gezaagd hebt, en het eventueel hebt bewerkt met een grondverf, kun je beginnen met het in elkaar zetten. Je kunt ervoor kiezen om alles op de bodemplaat de bevestigen, of om alles naast de bodemplaat vast te maken (ertegenaan dus). Wel moet ik zeggen dat als je het op de bodemplaat bevestigt het terrarium meer stevigheid krijgt. Schroef de platen aan elkaar en werk dit later van binnen af met een sillikonenkit. Zorg ervoor dat er ook een ventilatierooster wordt geplaatst dit kan aan de bovenkant, laat een ruimte open daarvoor en plaats er een ventilatierooster overheen. In het ventilatierooster aan de bovenkant kun je gaten boren voor de fittingen.
De schuifglasplaten
Dit word een moeilijker klusje. De schuifraampjes moeten worden bevestigd op een plankje en niet op de bodem van het terrairum. Als je de ruimte tussen het plankje en de bovenkant gemeten hebt weet je hoe groot de glasplaatjes moeten worden. LET OP zorg ervoor dat de glasplaat 0,6 mm kleiner gemaakt wordt, dit omdat er aan de bovenkant en op het plankje van het terarium nog strips geplaatst worden waar de glasplaat inkomt. De strip die op het plankje komt mag best klein zijn (0,5 cm) maar de strip aan de bovenkant moet ongeveer 2 keer zo groot zijn (1,2 cm) zodat als je het raampje optilt je het eruit kunt nemen.
Bouwtekeningen en voorbeelden
1 2 3 4 5
6
Ik hoop iedere lezer wat meer opweg te hebben geholpen om een eigen terrarium te bouwen, heeft u vragen of opmerkingen? Deze kunt u mailen naar Info@reptiko.nl, of kijk onder het kopje “Contact”.
Copyright © Reptiko