Chinese bergagaam
(Japalura splendida)
Inleiding:
Over de Chinese bergagaam zijn vrij weinig Nederlandse caresheets te vinden, toch is deze levendige hagedis, niet erg schuw en heel nieuwsgierig. Deze hagedissen die ongeveer van kop tot staart 25 cm worden, komen in Zuid-Oost Azie voor. Ze leven vooral in de hoger gelegen gebieden en verdragen de kou en vocht goed. De levensverwachting ligt rond de 8 jaar.ach De leting ligt rond de 8 jaa
Terrarium
Bergagamen zijn goede klimmers, daarom moet er al gauw gedacht worden aan een hoog terrarium in plaats van een plat. Zorg voor nabootsing van het biotoop. Dit houdt in zorg voor een rotsachtige, nevelige omgeving. Met als temperatuur 22 tot 28 graden overdag en snachts 14 tot20 graden. Ook mogen er in het terrarium verschillende planten gezet worden. Je kunt kiezen tussen nep of echt, let wel op dat je de planten goed vast zet (Bergagamen zijn goede klimmers en zullen zeker ook via planten omhoog klimmen). De luchtvochtigheid mag tussen de 65 en 90%, sproei regelmatig overdag om het natuurlijke klimaat te behouden.
Voeding
Krekels: Dit wordt meestal als hoofdvoer gebruikt en je kunt het in bijna iedere reptielenzaak kopen. Het is belangrijk dat ze een hoge voedingswaarde hebben, dit kun je bereiken door de krekels op een gezond dieet te zetten. De meest gegeven krekel is de huiskrekel (Acheta Domestica)
Meelwormen: Dit diertje wordt enkel 2 cm groot, springt niet en rent ook niet weg. Je kunt meelwormen aanbieden door ze in een bakje te doen met een overslaande rand aan de bovenkant, deze kun je bij de reptielenzaken kopen. Zo Kan je bergagaam er van eten wanneer hij wilt. Ook kun je ze aanbieden met de pincet.
Wasmotlarve: Wasmotlarven zijn zeker niet geschikt als hoofdvoedsel, ze zijn erg vet. Deze kleine wormen van maximaal 2 cm zijn als het waren een soort snoepje voor je Bergagaam, je kunt ze af en toe eens aanbieden.
Sprinkhanen: Sprinkhanen zijn ook zeer goede voeding, het is helaas wel jammer dat je ze meestal moeilijk lang in leven kunt houden. Ook is het jammer dat ze wat duurder zijn in de aanschaf. Sprinkhanen zijn makkelijk te vangen voor je Bergagaam, je zult deze zonneaanbidders veel onder de spot van je terrarium kunnen zien zitten.
Water: Zorg ervoor dat er geen waterbak ontbreekt in het terrarium en ververs dit indien mogelijk iedere dag.
Supplementen: Dit zijn calcium en vitaminenpreparaten. Je kunt dit in de reptielenzaken kopen en er je voedingsdieren mee bepoederen. Het is belangrijk dat je dit doet omdat je Bergagaam anders calcium en vitaminen tekort zou kunnen krijgen. Omdat ze natuurlijk nooit in gevangenschap hetzelfde dieet zouden kunnen krijgen als wilde Bergagamen.
Kweek
De kweek vind alleen binnen de hobby plaats. Het wordt veel geprobeerd maar is zeldzaam. Dit omdat de incubatietemperatuur van de eieren niet bekend is. Je zult het meeste wildvang aantreffen met alle gevolgen van dien.
Ziekte
Je ziet niet aan het eetgedrag van dit beestje of hij ziek is. Als ze op sterven na dood zijn eten ze zelfs nog lekker iedere dag een krekeltje of een wormpje. Daarom als geconstateerd wordt dat het beestje ziek is, is het meestal al te laat. Probeer indien je op tijd bent nog een dierenarts in te schakelen die ook gespecialiseerd is in reptielen.
Copyright © Reptiko
Zorzorg DE voor een rotsachtige, nevelige omgeving ZoZorgr kjg voor een rotsachtige, nevelige omgeving